visfilet

Bananen Visschotel in kaassaus

Hoofdgerecht voor 2 personen in 30 minuten te maken in de oven

 

 

 

Ingrediënten:

    • 200 gram kabeljauwfilets, of twee stuks van 100 gram.
    • 50 gram boter.
    • Eetlepel citroensap
    • Zout en peper uit de molen
    • 1 banaan
    • 2 uien, gesnipperd.
    • 1 prei in ringen geneden.
    • 4 plakjes ontbijtspek in reepjes geneden.

 

  • 1/2 liter kaassaus, = 40 gram boter, 40 gram bloem, 1/2 dl visfond uit een potje, aangelengd met melk tot 1/2 liter.

 

Handelingsvolgorde:

Spoel de vis even af in koud stromend water, droog ze af met keukenpapier en wrijf ze in met citroensap, zout en peper uit de molen. Laat de vis 10 minuten rusten.

Beboter een vuurvaste ovenschaal.

Dep de vis af met keukenpapier en leg de filets in de schaal.

Smelt in een koekepan15 gram boter en bak de reepjes ontbijtspek knapperig, haal ze uit de koekepan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Voeg nog 15 gram boter bij het bakvet en bak de uitjes glazig met de prei, leg dit ook bij de spekreepjes apart.

Maak de koekepan schoon. Pel de banaan en snijd hem eerst door de helft en daarna overlangs, zodat er vier stukjes ontstaan.

Neem 20 gram boter en bak de banaan in de koekepan goudbruin.

Leg nu op de visfilets de gebakken uitjes, daarop de stukken banaan en strooi hierover de uitgebakken reepjes ontbijtspek.

Verwarm de oven op 175ºC.

Maak nu de Kaassaus:

Meet een 1/2 dl visfond en af.

Smelt 40 gram boter in een pannetje, voeg 40 gram bloem toe en roer dit tot een roux.

Laat de roux 5 minuten garen van het vuur af.

Breng onder voordurend roeren op een laag vuur, de visfond met de melk toe aan de roux tot een gladde saus.

Haal de saus van het vuur en voeg de geraspte kaas er al roerend door.

Giet de kaassaus over de visfilets en zet de schaal in de voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten.

Tip:

U kan ook naast banaan ook nog meer vruchten toevoegen zoals witte druiven uit een blikje. Ananas in blokjes enz.

Of inplaats van vruchten, schaal en schelpdieren zoals mosselen en garnaaltjes.

Serveertip:

Serveer met aardappel-knolselderij puree en een frisse salade.


©Leo Ouweneel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.