Appels in een jasje
nagerecht voor 6 personen in 60 minuten te maken
Ingrediënten:
Voor het deeg
- 225 gram boter
- 340 gram bloem
- 60 gram witte basterdsuiker
- 2 eierdooiers
- 75 dl. Koud Water (=75 ml of bijna 1/10 liter ofwel 1/3 van een bruin bierflesje)
voor de vulling
- 75 gram hazelnoten
- 75 gram boter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1 ½ theelepel kaneelpoeder
rest
- 6 stevige appels, met steeltje
- 4 eetl. citroensap
- 1 ei
- 1/8 lt. Slagroom (of wel 1.25 dl )
- 3 eetl. gembersnippers
- 3 eetl. cognac
Handelingsvolgorde:
Zet de oven op 200°
- Neem een ruime bekken, zeef daar de bloem boven.
- Snijd de boter met twee messen door de bloem tot fijne kruimels
- Schep de witte basterdsuiker erdoor.
- Kluts de eierdooiers (alleen de dooiers, dus niet de eiwitten)met de helft van het water, voeg dit bij de bloem, suiker en boter, spatel dit door elkaar en kneed met bloem bestuifde handen er een deeg van. Voeg als dit te stijf is de rest van het water toe.
- Verpakt het deeg in plastic en leg deze minimaal 15 minuten in de koelkast.
- Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een droge hete koekenpan goudbruin. Let op als ze goed warm zijn uitkijken dat ze niet zwart verbranden.
- Meng ze met 75 gram boter, bruine basterdsuiker, de kaneelpoeder en de 2 eetl. Cognac (niet meer)
- Schil de appels, laat de steeltjes eraan zitten.
- Boor de klokhuizen er vanaf de onderkant uit zodat de steel aan de appel blijft zitten, besprenkel de appels gelijk na het schillen met citroensap
- Schep de hazelnootvulling in de holte’s van de appels.
Bereiden
- Bestuif een werkplank met wat bloem, verdeel het deeg in drie delen. Rol ieder deel uit tot een lap van 15×30 cm (bestuif ook de deegrol, anders blijft het deeg hieraan plakken)snij deze lap in 2 vierkanten van 15×15 cm. En zet op ieder vierkant een gevulde appel.
- Bestrijk de deegranden met water, vouw de deeglapjes vanuit de punten omhoog tot aan het appelsteeltje. Druk de deegranden met duim en wijsvinger samen zodat de appels goed bekleed zijn. Verwerk ook zo de andere twee delen deeg.
- Vorm van restjes deeg blaadjes en plak deze met koud water bovenop de appels.
- Klop de eieren los met een vork en bestrijk het deeg hiermee.
- Zet de appels op een met bakpapier belegde bakplaat en bak ze in het midden van de oven goudbruin in 30 minuten. Let op dat het deeg niet te donker wordt.
- Serveer ze warm met lobbig geklopte slagroom waaraan de gembersnippers zijn toegevoegd.
©LeoOuweneel